Nieuwe iPhone

iPhone 4S

De huidge iPhone is de iPhone 4S. Eind september 2012 verschijnt al weer de nieuwe iPhone 5, maar de iPhone 4s zal nog enige tijd (voordelig) beschikbaar blijven.

De iPhone 4s is zeker een goede smartphone en ten opzichte van de vorige iPhone is het sneller heeft het super veel opslagruimte en is het slimmer. Het ziet er net zo strak uit als de iPhone 4, maar binnen de iPhone zitten een aantal vernieuwingen. Zo zit er een sterkere processor in, heeft het meer opslagruimte, maakt het mooiere foto’s en heeft het een eigen persoonlijke assistente.

Net zo mooi als de iPhone 4

Qua uiterlijk is er niet zo veel veranderd. De iPhone 4S is slechts een paar gram zwaarder. De muteknop is iets verschoven waardoor niet alle hardcases voor de iPhone 4 te gebruiken zijn. Voor de rest is het nog steeds dezelfde strak vormgegeven smartphone als de iPhone 4.

Sneller en krachtiger

Staat de S in de iPhone 4S voor snelheid? Sneller is de iPhone 4S zeker. In de iPhone 4S zit dezelfde A5-dualcore-processor die ook in de iPad zit. De A5 is een dual-core processor, dus met twee kernen, die op papier tweemaal zo snel is. Met de iPhone 4S gaat hierdoor alles nét even vlotter, starten programma’s net iets soepeler op, gaat het wisselen tussen apps net iets vloeiender en tonen grafische Apps net beter (denk aan spelletjes). Ook de antenne is verbeterd. De vorige iPhone had wat problemen met zijn antenne waardoor gesprekken wegvielen. De nieuwe antenne heeft dit probleem niet en je kunt er wereldwijd mee bellen. De iPhone 4S heeft twee antennes waaruit het kiest voor de beste ontvangst. Daarnaast verdubbelt dit de snelheid vande dataverbinding zodat je (als je abonnement dit ondersteunt) tot twee keer sneller kan internetten (maximaal 14.4 Mbps via HSDPA). Volume van de luidspreker is wat krachtiger. Apple geeft aan dat de batterij/spreektijd van 7 uur naar 8 uur gegaan, maar tegelijk is de standbytijd verkort van 300 uur naar 200 uur. In de praktijk hangt dat er natuurlijk vanaf hoe veel en intensief je de iPhone gebruikt. In de praktijk zul je meestal wel de dag halen en laad je (net als iedereen) ’s avonds je iPhone op.

Meer opslagruimte

Het is nu mogelijk om naast 16GB, 32GB te kiezen voor 64GB opslagruimte. Bedenk even goed welke je neemt omdat je i.t.t. andere smartphones het geheugen niet met een microSD kaartje kan uitbreiden. Als je een grote muziekcollectie hebt, veel foto’s en video’s schiet en ook veel Apps gaat gebruiken, kun je beter voor de 32GB of de 64GB versie van de iPhone 4S kiezen.

Persoonlijke assistente

De belangrijkste nieuwe functie op de iPhone 4S is Siri. Siri is een persoonlijke assistente waaraan je via spraakherkenning opdrachten kan geven. Zo kun je Siri vragen iets te noteren, een afspraak in de agenda te zetten, mensen te bellen of je informeren over het weer. Apple maakt het hiermee mogelijk om toepassingen op de iPhone via spraak te bedienen. Zo zullen er vast veel meer toepassingen en Apps verschijnen in de toekomst. Op zich is het best leuk en zit er in Sire ook wel humor ingebouwd, maar helaas werkt Siri nog niet echt in het Nederland. Siri herkent nog geen Nederlands en het slimme van Siri is dat Apple er ook kennis van de omgeving inbouwt. Zo kun je Siri vragen om ‘a fine restaurant in New York’, maar ‘a fine restaurant in Amersfoort’ zal vast een minder antwoord volgen van Siri. Naast Siri zitten er nog wat verbeteringen in de software van de iPhone 4S (iOS 5) zoals het Berichtencentrum, waardoor je geen storende pop-ups in beeld krijgt terwijl je met iets anders bezig bent. Je krijgt slechts van tijd tot tijd een klein notificatiebalkje bovenin het scherm. Een Herinneringen-app, de iMessage-app en iCloud. Een handige functie van iCloud is dat je je iPhone terug kan vinden op een kaartje als je het kwijt bent.

Mooiere foto’s en video’s

Als jij veel foto’s en filmpjes maakt met de iPhone dan is de iPhone 4S echt een verbetering voor jou. Het heeft een snellere 8-megapixelcamera waarmee je foto’s scherper en helderder zijn. Naast de extra megapixels (van vijf naar 8 megapixels) is de sensor/lens ook verbeterd. De lens heeft een diafragma van f/2.4 (voorheen f/2.8) waardoor je ook bij minder licht betere foto’s kunt maken. De fotocamera in de iPhone 4S is ook een stuk sneller. Opstarten is nu binnen twee tellen en je kunt snel een volgende foto maken. En je kunt nu ook Full HD filmpjes maken met je iPhone (1080 p) met videostabilisatie, zodat een trillingen uit het beeld verdwijnen.

iPhone 4S kopen?

De iPhone 5 is er nog niet en de iPhone 4S zal de komende tijd een stuk voordeliger worden. Het is natuurlijk nog steeds een hele mooie smartphone dus vanuit budgetoverwegingen zeker interessant.